Nietypowe "sushi"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ta przekąska wymaga nieco pracy i poświęcenia, bo napełnianie małych krążków to praca misterna ;) ale bardzo efektowna i smaczna :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1/2 szkl. ryżu Arbiorio
    4-5 grzybków Mun
    1 duża marchewka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 duże, grube pory

    Składniki robocze:
    sól
    pieprz

    Dekoracja:
    szczypiorek
    świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Nietypowe "sushi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w szklance wody lekko osolonej na sypko.
    Grzyby Mun moczymy 20 minut we wrzątku, następnie gotujemy 15 minut i drobno kroimy.
  • 2. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie odcinamy część z korzonkami i liście. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki (3-4 cm) Wrzucamy na wrzącą wodę na 1,5 minuty. Odsączamy, studzimy.
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kwadratowe paseczki grubości około 0,5 cm, a długości takiej, jak kawałki pora. Gotujemy około 7 minut (nie może być zbyt miękka!). Studzimy.
  • 3. Z ostudzonych krążków pora wyjmujemy środki (zostawiamy 3 zewnętrzne warstwy liścia) i siekamy.
    W misce mieszamy ryż, grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku.
  • 4. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym.
  • 5. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki.

Porady

Ilość na zdjęciach jest z 1 dużego pora. Farszu zostało mi jeszcze na 3 :) Farsz można dodatkowo doprawić ulubionymi przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować