Chcesz spróbować ciasta truskawkowego, które rozpływa się w ustach, a każdy kęs pozostawia po sobie nieodpartą pokusę sięgnięcia po kolejny kawałek...? KONIECZNIE ZAJRZYJ...;)
2 min
Składniki:
-4 jaja
-1 szkl. mąki tortowej
-1 szkl. cukru
-1/3 szkl. oleju
-cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-600g serka do sernika na zimno
-ok. 1,5 kg truskawek
-4 galaretki truskawkowe
-500 ml kremówki
-żelatyna
-cukier puder
-2 śmietan-fixy
Nieprzeciętny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: ubijamy białka z cukrem na sztywną masę, dodajemy żółtka, potem mąkę i olej oraz cukier waniliowy. Pieczemy na dużej blaszce (25x36) i studzimy.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody i dodajemy łyżeczkę żelatyny. Wystudzoną łączymy z serkiem i odstawiamy do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Tężejącą wylewamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
3.3. Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodajemy łyżeczkę żelatyny. Truskawki (odłożyć trochę na wierzch) miksujemy i łączymy z ostudzoną galaretką. Lekko tężejącą masę wylewamy na stężałą masę serkową.
4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i wystudzoną łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wykładamy na stężały mus truskawkowy.
5.2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy już zaczną lekko tężeć, wylewamy na stężałą kremówkę.
Komentarze