Nieprzeciętny truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 2 min

Chcesz spróbować ciasta truskawkowego, które rozpływa się w ustach, a każdy kęs pozostawia po sobie nieodpartą pokusę sięgnięcia po kolejny kawałek...? KONIECZNIE ZAJRZYJ...;)

  • 2 min

Składniki:

  • -4 jaja
    -1 szkl. mąki tortowej
    -1 szkl. cukru
    -1/3 szkl. oleju
    -cukier waniliowy
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -600g serka do sernika na zimno
    -ok. 1,5 kg truskawek
    -4 galaretki truskawkowe
    -500 ml kremówki
    -żelatyna
    -cukier puder
    -2 śmietan-fixy

Nieprzeciętny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: ubijamy białka z cukrem na sztywną masę, dodajemy żółtka, potem mąkę i olej oraz cukier waniliowy. Pieczemy na dużej blaszce (25x36) i studzimy.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody i dodajemy łyżeczkę żelatyny. Wystudzoną łączymy z serkiem i odstawiamy do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Tężejącą wylewamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  • 3. 3. Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodajemy łyżeczkę żelatyny. Truskawki (odłożyć trochę na wierzch) miksujemy i łączymy z ostudzoną galaretką. Lekko tężejącą masę wylewamy na stężałą masę serkową.
  • 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i wystudzoną łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wykładamy na stężały mus truskawkowy.
  • 5. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy już zaczną lekko tężeć, wylewamy na stężałą kremówkę.

    należy schłodzić, najlepiej przez noc

Komentarze

Podobne przepisy