niemieckie placuszki serowe

0 (0 ocen)

smaczny pomysł na wykorzystanie ziemniaków które zostaly z obiadu

Składniki:

  • 150g twarogu
    400g ziemniaków
    3-4 łyżki mąki
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    skórka otarta z jednej cytryny
    1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
    masło klarowane do smażenia

Niemieckie placuszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę
  • 2. Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
  • 3. Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

ziemniaki można ugotować dzień wcześniej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy