Niedzielny obiad z piekarnika ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko rozbijamy karkówkę. Z podanych składników w miseczce mieszamy marynatę. Plastry równomiernie pokrywamy marynatą.Najlepiej żeby mięso poleżało w niej min. 30 minut.
2.Obieramy ziemniaki i kroimy na plastry o grubości ok 5 mm.
Na prostokątnej blaszce wysmarowanej oliwą układamy jednowarstwowo ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem.
3.W drugiej blaszce lub małym naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki i posypujemy je ziołami oraz cebulą pokrojoną w piórka.
4.Przygotowane ziemniaki i mięso układamy najlepiej na jednym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni np na funkcji termoobiegu.
Pieczemy ok 15-20 minut, aż zarumienią się ziemniaki i wyjmujemy na chwilkę, aby obrócić wszystko na druga stronę. Ponownie wstawiamy teraz już na 180 stopni na 10-15 minut, tak żeby ziemniaki zarumieniły się z drugiej strony.
5.W trakcie pieczenia przygotowujemy sos jogurtowy i sałatkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Do dużej miski wrzucamy sałatę. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora. w szklane robimy sos winegret. Wlewamy oliwę, wodę, sok z cytryny i doprawiamy sola i pieprzem oraz cukrem do smaku. Dodajemy zioła świeże lub suszone. Dobrze mieszamy. Sos wlewamy do sałatki i wszystko mieszamy najlepiej tuż przed podaniem.
6.Jak mięso i ziemniaki będą już gotowe, nakładamy wszystko i zjadamy z uśmiechem ;)
Smacznego !
Komentarze