Niedzielny obiad z piekarnika ;)

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Prosty przepis na pyszny niedzielny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • obiad dla 2 osób:
    - 2 plastry karkówki
    - ziemniaki ( ilość w zależności od upodobań )
    - 1 cebula
    Marynata do mięsa:
    - 5 łyżek oliwy
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1 łyżka octu balsamicznego
    - 2 łyżeczki zioła suszone np: tymianek, rozmaryn
    - 2 łyżki mieszanki przypraw arrabiata, gyros lub shoarma
    Sałatka:
    - mieszanka sałat gotowa - u mnie z wiórkami z buraczków ( z lidla ) lub ulubiony zestaw sałat
    - mały ogórek świeży
    - 1 pomidor np: rzymski lub pomidorki koktajlowe/truskawkowe
    Sos winegret do sałatki:
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 łyżki wody
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - sól, pieprz, cukier, zioła suszone lub świeże ( bazylia, oregano, pietruszka, koperek )
    Sos czosnkowy do mięsa i ziemniaków:
    - mały jogurt naturalny
    - 2 małe ząbki czosnku
    - pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Niedzielny obiad z piekarnika ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko rozbijamy karkówkę. Z podanych składników w miseczce mieszamy marynatę. Plastry równomiernie pokrywamy marynatą.Najlepiej żeby mięso poleżało w niej min. 30 minut.
  • 2. Obieramy ziemniaki i kroimy na plastry o grubości ok 5 mm.
    Na prostokątnej blaszce wysmarowanej oliwą układamy jednowarstwowo ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem.
  • 3. W drugiej blaszce lub małym naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki i posypujemy je ziołami oraz cebulą pokrojoną w piórka.
  • 4. Przygotowane ziemniaki i mięso układamy najlepiej na jednym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni np na funkcji termoobiegu.
    Pieczemy ok 15-20 minut, aż zarumienią się ziemniaki i wyjmujemy na chwilkę, aby obrócić wszystko na druga stronę. Ponownie wstawiamy teraz już na 180 stopni na 10-15 minut, tak żeby ziemniaki zarumieniły się z drugiej strony.
  • 5. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos jogurtowy i sałatkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Do dużej miski wrzucamy sałatę. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora. w szklane robimy sos winegret. Wlewamy oliwę, wodę, sok z cytryny i doprawiamy sola i pieprzem oraz cukrem do smaku. Dodajemy zioła świeże lub suszone. Dobrze mieszamy. Sos wlewamy do sałatki i wszystko mieszamy najlepiej tuż przed podaniem.
  • 6. Jak mięso i ziemniaki będą już gotowe, nakładamy wszystko i zjadamy z uśmiechem ;)
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować