Niedzielno- świąteczna golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Golonki oczyścić,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2..Czosnek pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
3.Każdą golonkę posmarować marynatą,ułożyć w zamykanym pojemniku i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
4. Każdą zamarynowaną golonkę włożyć oddzielnie do rękawa do pieczenia,wlać porcjami pozostałą marynatę oraz po 1/2 szklanki wody,końcówki rękawów związać.
5.
Na blaszkę wlać 2 szklanki wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć golonki.
6.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C.i piec około 2 godz. zależnie od wielkości golonki.W czasie pieczenia nie potrzeba golonek odwracać ani polewać dodatkowo wodą.
Komentarze