na niedzielny obiad miały być zwykłe, tradycyjne schabowe; postanowiłam jednak trochę je urozmaicić i w ten oto sposób powstały zawijańce
Składniki:
4 plastry schabu wieprzowego bez kości
2 ogórki konserwowe
1/2 papryki konserwowej
4 plastry sera żółtego
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do przesmarowania mięsa
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Roladki schabowe z ogórkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu cienko rozbić. Posypać solą i pieprzem. Każdy posmarować masłem. Na to ułożyć plaster żółtego sera, połówkę ogórka konserwowego i kawałek papryki konserwowej. Zwinąć w kopertę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zawijańce obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Po przewróceniu na druga stronę najlepiej zmniejszyć ogień i przykryć. Tak smażone mięso "dojdzie" w środku i nie będzie surowe.
Komentarze