Niedzielne śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ogórki umyć,osuszyć.Jednego pokroić razem ze skórką w 5 cm.słupki,z środka wydrążyć nie do końca miąższ,u góry powycinać ozdobne ząbki.Drugi ogórek pokroić wzdłuż na cienkie paski,posypać solą i pieprzem by zmiękły.Zewnętrzne zielone paski pozostawić do przygotowania dekoracji.Paprykę i część rzodkiewek pokroić w drobną kostkę.Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni,przestudzić.Rzeżuchę posiekać nożem lub nożyczkami.Jeden plaster szynki pokroić na cztery części pozostałe na połowę po długości.
2.
Do miski włożyć serki,dodać pokrojone warzywa pestki słonecznika i rzeżuchę,przyprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać
3.
.Małe kawałki szynki zwinąć w różyczkę i włożyć w słupki ogórka lekko rozkładając górą,uzupełnić farszem twarogowym,ozdobi rzodkiewką,listkami wyciętymi z zielonych pasków ogórka i posypać rzeżuchą.
4.
Na długie paski ogórka do połowy długości nałożyć porcję farszu,zwinąć w roladkę.Każdą roladkę owinąć w pasek szynki i spiąć wykałaczką.
5.
Talerz wyłożyć ozdobną sałatą,ułożyć roladki i słupki ogórkowe,ozdobić.
Komentarze