Niebieski tort borówkowy

4.5 (167 ocen)

Kakaowe ciasto przełożone błękitną pianką, a do tego duuużo borówki amerykańskiej, gorąco polecam :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka rozmiar L
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka ciemnego kakao
    PRZEŁOŻENIE:
    40 dag naturalnego serka homogenizowanego
    36 dag śmietanki kremówki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1 galaretka niebieska (Wodzisław) o smaku wieloowocowym
    1 łyżeczka żelatyny instant
    1/2 szklanki wody
    20 dag borówki amerykańskiej
    NA WIERZCH:
    15 dag borówki amerykańskiej
    2 łyżeczki galaretki cytrynowej
    1 łyżeczka żelatyny instant
    1/4 szklanki wody
    cukier puder do oprószenia
    listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Niebieski tort borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. CIASTO:
    Oddzieliłam białka od żółtek.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
    Białka ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając ubijania dodałam partiami cukier.
    Na małych obrotach dodałam do masy po jednym żółtku i cienką strużką wlałam olej.
    Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
    Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Ciasto przełożyłam do blaszki, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 35 minut (do suchego patyczka).
    Po lekkim przestygnięciu wyjęłam z formy razem z papierem i dostudziłam na kratce kuchennej.
    Zimne ciasto przekroiłam na trzy blaty.
  • masa 2. PRZEŁOŻENIE:
    Owoce opłukałam, dokładnie osączyłam.
    Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
    Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam partiami cukier puder.
    W drugiej miseczce roztrzepałam serek homogenizowany, zmiksowałam z przestudzoną galaretką.
    Masę serową przelałam do śmietany i wymieszałam. Odstawiłam na chwilę, żeby zgęstniała.
  • pierwsza warstwa 3. Blaty ciasta przełożyłam częścią masy serowo-śmietanowej, każdą warstwą obsypałam borówkami.

  • smarowanie wierzchu 4. Pozostałą masą posmarowałam wierzch i boki tortu.
  • ozdabianie owocami 5. WYKOŃCZENIE:
    Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudziłam i wymieszałam z owocami. Borówki rozłożyłam na wierzchu tortu, posmarowałam resztą tężejącej galaretki.
  • 6. Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
    Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem i przybrałam listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować