Niebieski tort borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Oddzieliłam białka od żółtek.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
Białka ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając ubijania dodałam partiami cukier.
Na małych obrotach dodałam do masy po jednym żółtku i cienką strużką wlałam olej.
Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyłam do blaszki, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 35 minut (do suchego patyczka).
Po lekkim przestygnięciu wyjęłam z formy razem z papierem i dostudziłam na kratce kuchennej.
Zimne ciasto przekroiłam na trzy blaty.
2.PRZEŁOŻENIE:
Owoce opłukałam, dokładnie osączyłam.
Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam partiami cukier puder.
W drugiej miseczce roztrzepałam serek homogenizowany, zmiksowałam z przestudzoną galaretką.
Masę serową przelałam do śmietany i wymieszałam. Odstawiłam na chwilę, żeby zgęstniała.
3.Blaty ciasta przełożyłam częścią masy serowo-śmietanowej, każdą warstwą obsypałam borówkami.
4.Pozostałą masą posmarowałam wierzch i boki tortu.
5.WYKOŃCZENIE:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudziłam i wymieszałam z owocami. Borówki rozłożyłam na wierzchu tortu, posmarowałam resztą tężejącej galaretki.
6.Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem i przybrałam listkami mięty.
Komentarze