Dziś będzie przepis przekazywany w moim domu z pokolenia na pokolenie. Niebiańskie ptysie – mmm… To nie są byle jakie ptysie.. to ptysie jakie jadłam zawsze u mamy. Sekretem jest krem! Niebiańsko pyszny!
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦125 ml wody
◦110 ml oleju
◦150 g mąki pszennej
◦5 dużych jaj
◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
◦200 g miękkiego masła
◦½ litra mleka
◦2 czubate łyżki mąki pszennej
◦2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
◦200 g cukru
◦1 małe opakowanie cukru wanilinowego
◦1 żółtko
◦sok wyciśnięty z jednej cytryny
Niebiańskie ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Olej zagotować z wodą. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażyć ok. 3 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Do masy dodawać jajka, jedno po drugim stale ucierając/miksując. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Prostokątną blachę (najlepiej taką jaka jest w piekarniku) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy ok. 3 cm., można też ciasto nakładać łyżeczką – ja tak zrobiłam. Pamiętać o dość sporych odstępach między ptysiami bo urosną w czasie pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, jak ciasto będzie złote, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Na koniec suszyć ptysie przez 10 minut w temperaturze 150 stopni uchylając drzwiczki piekarnika.
3.Ptysie po upieczeniu powinny być suche w środku.
4.Przygotowanie kremu:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko dobrze rozmieszać w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Zestawić z palnika i wlać rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotować ciągle mieszając. Pozostawić budyń do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem. Łyżka po łyżce dodawać nasz budyń, ciągle miksować. Na koniec dodać sok z cytryny.
5.Zimne ptysie nadziewać kremem. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, szprycy lub szczykawki. Końcówkę delikatnie wbić w ptysia i napełnić go kremem.
Można również przeroić ptysie i przełożyć kremem.
Ptysie przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
6.Zamiast kremu możecie przełożyć ptysie bitą śmietaną w tym celu należy ubić 500 ml schłodzonej śmietanki 36%. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru pudru i jedno małe opakowanie cukry wanilinowego.
Komentarze