Niebiańskie ptysie

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś będzie przepis przekazywany w moim domu z pokolenia na pokolenie. Niebiańskie ptysie – mmm… To nie są byle jakie ptysie.. to ptysie jakie jadłam zawsze u mamy. Sekretem jest krem! Niebiańsko pyszny!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦125 ml wody
    ◦110 ml oleju
    ◦150 g mąki pszennej
    ◦5 dużych jaj
    ◦½ łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki na krem:
    ◦200 g miękkiego masła
    ◦½ litra mleka
    ◦2 czubate łyżki mąki pszennej
    ◦2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    ◦200 g cukru
    ◦1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    ◦1 żółtko
    ◦sok wyciśnięty z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Niebiańskie ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niebiańskie ptysie 1. Przygotowanie ciasta:

    Olej zagotować z wodą. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażyć ok. 3 minut. Pozostawić do wystudzenia.

    Do masy dodawać jajka, jedno po drugim stale ucierając/miksując. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.
  • Niebiańskie ptysie 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Prostokątną blachę (najlepiej taką jaka jest w piekarniku) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy ok. 3 cm., można też ciasto nakładać łyżeczką – ja tak zrobiłam. Pamiętać o dość sporych odstępach między ptysiami bo urosną w czasie pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, jak ciasto będzie złote, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Na koniec suszyć ptysie przez 10 minut w temperaturze 150 stopni uchylając drzwiczki piekarnika.
  • Niebiańskie ptysie 3. Ptysie po upieczeniu powinny być suche w środku.
  • Niebiańskie ptysie 4. Przygotowanie kremu:

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko dobrze rozmieszać w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Zestawić z palnika i wlać rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotować ciągle mieszając. Pozostawić budyń do wystudzenia.

    Masło utrzeć z cukrem. Łyżka po łyżce dodawać nasz budyń, ciągle miksować. Na koniec dodać sok z cytryny.
  • Niebiańskie ptysie 5. Zimne ptysie nadziewać kremem. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, szprycy lub szczykawki. Końcówkę delikatnie wbić w ptysia i napełnić go kremem.

    Można również przeroić ptysie i przełożyć kremem.

    Ptysie przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Niebiańskie ptysie 6. Zamiast kremu możecie przełożyć ptysie bitą śmietaną w tym celu należy ubić 500 ml schłodzonej śmietanki 36%. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru pudru i jedno małe opakowanie cukry wanilinowego.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować