Niebiańskie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na dwie nierówne części, mrozimy około godzinę. Na wyłożoną papierem blaszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach wiekszą część ciasta. Podpiekamy około 20 minut w 190*C i studzimy.
2.Gdy spód wystygnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy. Nastepnie miksując wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej. Piankę przekładamy na podpieczony spód, wykładamy truskawki i scieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze około 40 minut w 190*C.
Po wystydzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ważne, aby spód, na ktory wylewamy pianę, był wystudzony.
Komentarze