Niebiańskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Przygotowanie krem budyniowy : Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Do kubeczka wlej 150 ml mleka wsyp budyń i cukier. Dodaj ziarenka wanilii. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia. Resztę mleka zagotuj. Lekkim strumieniem wlej rozpuszczony budyń z cukrem i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Całość ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodaj przestudzony budyń nie przerywając miksowania.
3.Przygotowanie bita śmietana : Do miski wlej śmietanę i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno.
4.Przygotowanie ciasta : Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Wysmaruj jedną część kremem budyniowym i przykryj drugą częścią. Górę ciasta posmaruj konfiturą jagodową i na to połóż bitą śmietanę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze