• Niebiańskie ciasto

    Dodane przez: Anyzkowo

  • Najlepsze połączenie na świecie.Krem budyniowy, biszkopt, konfitura jagodowa i oczywiście bita śmietana.Nic doda nic ując...niebiańskie ciasto !

  • Składniki

    Składniki biszkopt:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki krem budyniowy :
    2 szklanki mleka,
    1 budyń śmietankowy,
    3 łyżki cukru,
    200g masła,
    1 laska wanilii.

    Składniki konfitura jagodowa :
    1 słoiczek konfitury jagodowej.

    Składniki bita śmietana :
    0,5L śmietany 36%,
    3 łyżki cukru pudru.

  • Sposób przygotowania

    1.

    Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

    2.

    Przygotowanie krem budyniowy : Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Do kubeczka wlej 150 ml mleka wsyp budyń i cukier. Dodaj ziarenka wanilii. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia. Resztę mleka zagotuj. Lekkim strumieniem wlej rozpuszczony budyń z cukrem i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Całość ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodaj przestudzony budyń nie przerywając miksowania.

    3.

    Przygotowanie bita śmietana : Do miski wlej śmietanę i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno.

    4.

    Przygotowanie ciasta : Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Wysmaruj jedną część kremem budyniowym i przykryj drugą częścią. Górę ciasta posmaruj konfiturą jagodową i na to połóż bitą śmietanę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, biszkopt, bita śmietana, jagody, niebiańskie ciasto
  • 1 komentarz

Dodane przez: Anyzkowo

Anyzkowo 613

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-30T21:23:27+01:00

1335 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_02-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »