Niebiański tort egzotyczny na kokosowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KOKOSOWY:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z wiórkami kokosowymi. Dodać również żółtka delikatnie mieszając na wolnych obrotach. Jeśli dodajemy aromat lub syrop kokosowy należy go dodać teraz.
Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
Całą masę przelewamy do natłuszczonej na dnie i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Nie smarujemy boków tortownicy tłuszczem.
Pieczemy w 170st.C przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie wyjmujemy z rantów.
Przygotowujemy masę pina coladową.
2.Masa Pina Coladowa:
Ananasy odcedzić z puszki pozostawiając sok oraz sok z odciśniętych plastrów ananasowych.
Na soku ananasowym ugotować budyń, dodając łyżkę mąki ziemniaczanej. Wystudzić.
Żółtka ubić na puch z cukrem, dodać do budyniu, zamieszać. Utrzeć masło na biało. Dodać budyń oraz żółtka z cukrem i ucierać ok 8minut na wysokich obrotach miksera. Odłożyć do lodówki.
¾ ananasów w plastrach pokroić na drobno i dodajemy do kremu. Resztę ananasów zmielić na pure z łyżką malibu i łyżką syropu kokosowego, dwiema łyżkami mleka. Odstawić.
Krem wyjąć z lodówki i wymieszać go łyżką z mascarpone.
Przekładać schłodzony biszkopt. Część masy odstawić do nasmarowania boków tortu.
3.Kwiaty ananasowe:
Ananasa świeżego obrać wykrawając gniazdka. Pokroić go na cieniusieńkie plasterki. Piekarnik nastawiamy na 160st.C . Formę do muffinek smarujemy lekko tłuszczem i wkładamy do każdej dziurki po plastrze ananasa formując kwiat. Suszymy ok godzinę bez termoobiegu. Pod koniec włączamy termoobieg. Pilnujemy aby się nie przypaliły.
4.Składanie tortu:
Masą ananasową przekładamy blaty tortu naponczowane pure ananasowo-kokosowym . Z kremu można zrobić również dekorację do cup caków, które będą ślicznym dodatkiem do tortu. Boki tortu oprószamy wiórkami kokosowymi.
Tort dekorujemy kwiatami ananasowymi i ulubionymi owocami. Schładzamy.
Komentarze