Niebiański deser z mascarpone i brzoskwiniowym musem

4.47 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny letni deser, idealny na gorące letnie dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    250 g serka mascarpone,
    pół puszki brzoskwiń w syropie,
    2 jajka,

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    herbatniki,

    Składniki robocze:
    cukier - do smaku masy serowej 1 - 2 łyżki

    Dekoracja:
    świeże liście mięty
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebiański deser z mascarpone i brzoskwiniowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzamy przez 10 min we wrzątku - oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na kogel. Do miseczki przekładamy serek i utarte żółtka, miksujemy na jednolitą masę. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Brzoskwinie odsączamy i blendujemy ma mus. Herbatniki kruszymy. Na spód kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki, następnie, np. za pomocą szprycy dodajemy warstwę kremu. Trzecią warstwę stanowi mus. Ostatnia to kolejna porcja kremu z mascarpone. Całość dekorujemy świeżymy listkami mięty i wstawiamy do lodówki aby deser się schłodził.

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć innych ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować