Niebiańska rozkosz

0 (0 ocen)

Ptasie mleczko z galaretką i owocami - lekki i pyszny deser. Jest bardzo prosty do przygotowania, super smakuje i efektownie się prezentuje.

Składniki:

  • 2 niebieskie galaretki
    500ml śmietanki 30% (kremówki)
    2-3 łyżek cukru pudru
    Borówki (lub inne pasujące owoce np. jeżyny)

Niebiańska rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając nieco mniej wody - 400 ml. Galaretkę rozlewamy do szklanek, przechylamy je, by galaretka zastygła na ściance.
  • 2. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Gdy zaczyna tężeć, ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki przesianego cukru pudru.
  • 3. Ubitą śmietanę rozwalamy do szklanek na warstwę galaretki. Szklanki odstawiamy, by ptasie mleczko zastygło. Gdy ptasie mleczko jest już sztywne, posypujemy je borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy