NIEBIAŃSKA ROZKOSZ

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis udostępniła mi znajoma Mariola z NK.Troszkę zmodyfikowałam.Ciasto jak w tytule.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1/3 szklanki gorącej wody
    -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    -1 łyżeczka cukru

    masa budyniowa :
    - 3 szklanki mleka
    -1 duży budyń krówkowy na 3/4 l.
    -1 łyżka mąki
    -4 łyżki cukru brązowego
    -200 g masła
    -1 czekolada krówkowa

    masa śmietankowa:
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/3 szklanki gorącej wody
    -250 ml. śmietanki 30%
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 ml. jogurtu greckiego
    -500 g. serka mascarpone

    -1/2 czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Niebiańska rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,do ubitych jajek i delikatnie wmieszać. Wylać na blachę 30x40 i piec ok. 25 min w 175*.
  • nasączenie 2. Po upieczeniu biszkopt, obrócić zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki z nowym papierem .
    Biszkopt nasączyć kawą.
  • składniki na budyń 3. Przygotować składniki na budyń.
    Budyń z mąką i cukrem, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń.Odstawić i w gorącym budyniu,rozpuścić czekoladę w kostkach a potem masło, mieszając.
  • warstwa budyniu 4. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić, do zastygnięcia.
  • warstwa masy śmietankowej 5. Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Żelatynę w 1/3 szklanki rozpuścić i wlać do kawy.Mieszaninę ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki,ubić z cukrem pudrem,potem śmietan-fixem. Porcjami dodawać jogurt i serki, dalej miksując.Na koniec dolewać kawą z żelatyną i krótko zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie budyniowej.
  • tarta czekolada 6. Na wierzch rozsypać,startą czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować