• Niebiańska bezowa rozkosz

    Dodane przez: Goniak

  • Pyszny, prosty deser, który zawładnął podniebieniami moich najbliższych. Chrupiąca beza, która we wnętrzu skrywa delikatną piankę. Deser znany pod nazwą: Pavlova.

  • Składniki

    Beza:
    -6 białek
    - 300 g cukru pudru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka soku z cytryny

    Na wierch:
    - ok 500ml kremówki
    - cukier puder do smaku
    - dowolne owoce (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, jagody itd...)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder

    2.

    Do ubitej piany dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać

    3.

    Gotową pianę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.

    4.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym zmniejszyć do 150 stopni. Piec 1,5h

    5.

    Wystudzić bezę w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

    6.

    Ubić kremówkę, wyłożyć na wystudzoną bezę. Przyozdobić owocami. Smacznego! :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, z_roznych_stron_swiata, beza, Deser
  • 1 komentarz

Dodane przez: Goniak

Goniak 93

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-18T13:31:43+01:00

422 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »