Niebanalny tort waniliowy z orzechami i migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
krem orzechowy :
budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. kiedy całkowicie wystygnie miksujemy go z miękkim masłem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy aromat waniliowy . Z całości kremu odkładamy 3 łyżki do posmarowania wierzchu i boków tortu. Resztę kremu miksujemy z Nutellą , Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy.
biszkopt dzielimy na 2 części. jeden z blatów wykładamy kremem, nakładamy na krem drugi blat. Wierzch tortu oraz boki smarujemy odłożonym wcześniej kremem waniliowym. Boki tortu posypujemy orzechami , natomiast wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi oraz płatkami czekoladowymi.
Porady
można również dolny blat przed nałożeniem kremu wysmarować gęstym dżemem porzeczkowym bądź jagodowym.
Komentarze