Niebanalna sałatka z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciekawsza wersja popularnej sałatki z tuńczyka i kukurydzy, wzbogacona pomidorami, cebulą i rodzynkami. Łatwa, szybka, z dostępnych składników a jest ucztą dla podniebienia. Prawdziwa symfonia smaków!

  • 10 min

Składniki:

  • Na 2 - 3 porcje:
    - puszka kukurydzy
    - puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub w wodzie
    - 1 duży pomidor, najlepiej malinowy
    - pół średniej wielkości cebuli cukrowej lub 1/4 zwykłej
    - garść rodzynek sułtańskich (objętościowo o połowę mniej niż tuńczyka)
    - 1 - 2 łyżki majonezu dobrej jakości
    - sól, pieprz do smaku

Niebanalna sałatka z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę i tuńczyka lekko odsączamy. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę również, przy czym cebulę możliwie najdrobniej. Jeśli jest bardzo ostra, możemy ją krótko sparzyć wrzątkiem. Składniki łączymy w miseczce, dodajemy rodzynki, majonez, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Porady

Sałatkę można podać jako przystawkę lub jako niezależne danie, np. na kolację. Według upodobań proporcje cebuli i rodzynek możemy zmienić, np. jeśli dodamy więcej rodzynek a mniej cebuli, sałatka będzie słodsza, co z pewnością docenią dzieci. Dodając mniej majonezu lub wybierając majonez light, zmniejszymy kaloryczność dania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy