NIBY-KATARZYNKI.

4.5 (141 ocen)

W moim domu umiłowaliśmy sobie katarzynki.Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedywyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają, aż im się uszy trzęsą. Niby - katarzynki, gdyż moje mają inny kształt.

Składniki:

  • /ok.35 sztuk/

    500 g mąki,
    150 g cukru,
    250 ml mleka,
    10 g sody oczyszczonej,
    150 g miodu,
    15 g przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niby-katarzynki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrumienić na patelni 50 g cukru, dodać miód, resztę cukru, przyprawy, wlac mleko,
    zagotować i zdjąć z ognia.
  • 2. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny.
  • 3. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze
    obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować
    lukrem (to pominęłam). 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować