Ni to mus, ni to pianka...to bananowa śmietanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli, a gdy są już na sztywno ubite, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cały czas mieszając. Kolejnym skł. jest cukier, który tez stopniowo wsypujemy przy ubijaniu. Na koniec dolewamy olej i odrobinę ciepłej wody. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej- 2 łyżki mąki i łyżkę kakao i delikatnie mieszamy szpatułką obie masy.
Żeby wyszedł nam motyw zebry, na natłuszczona blachę do pieczenia najpierw nakładamy łyżkę masy kakaowej, a na to łyżkę jasnej masy i tak na przemian, aż skończą nam się obie masy.
Pieczemy w 180 st 20-25 min.
2.Gdy biszkopt wystygnie, zabieramy się za masę: banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmieniamy je w puree bananowe. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz puree bananowe. Herbatniki mielimy na drobne kawałeczki/okruchy i dodajemy do masy. Całość mieszamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.
3.Całość mieszamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.
4.Na koniec przygotowujemy polewę: margarynę, czekoladę i śmietankę, bądź mleko podgrzewamy razem w rondelku do połączenia wszystkich składników. Czekamy aż troszkę przestygnie i za pomocą woreczka z odciętym końcem, bądź rękawa cukierniczego chaotycznie wylewamy polewę na ciasto. Całość schładzamy min 2 godz. w lodówce.
Komentarze