Ni to mus, ni to pianka...to bananowa śmietanka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zrobiłam to ciasto mężowi do pracy i okazało się strzałem w dziesiątkę, bo bardzo smakowało.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    5 łyżek mąki
    1 łyżka kakao
    5 łyżek oleju
    1/2 szkl. cukru
    szczypta soli
    odrobina ciepłej wody
    Masa:
    4 dojrzałe banany
    15 dag kruchych herbatników w czekoladzie
    2 śnieżki
    400 ml mleka
    5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody
    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    1/3 kostki margaryny
    odrobina śmietanki lub mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ni to mus, ni to pianka...to bananowa śmietanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zebrowy biszkkopt po upieczeniu 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli, a gdy są już na sztywno ubite, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cały czas mieszając. Kolejnym skł. jest cukier, który tez stopniowo wsypujemy przy ubijaniu. Na koniec dolewamy olej i odrobinę ciepłej wody. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej- 2 łyżki mąki i łyżkę kakao i delikatnie mieszamy szpatułką obie masy.
    Żeby wyszedł nam motyw zebry, na natłuszczona blachę do pieczenia najpierw nakładamy łyżkę masy kakaowej, a na to łyżkę jasnej masy i tak na przemian, aż skończą nam się obie masy.
    Pieczemy w 180 st 20-25 min.
  • image-1tqpx5u 2. Gdy biszkopt wystygnie, zabieramy się za masę: banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmieniamy je w puree bananowe. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz puree bananowe. Herbatniki mielimy na drobne kawałeczki/okruchy i dodajemy do masy. Całość mieszamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.
  • image-0lcr9wy 3. Całość mieszamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.
  • image-1knnwiy 4. Na koniec przygotowujemy polewę: margarynę, czekoladę i śmietankę, bądź mleko podgrzewamy razem w rondelku do połączenia wszystkich składników. Czekamy aż troszkę przestygnie i za pomocą woreczka z odciętym końcem, bądź rękawa cukierniczego chaotycznie wylewamy polewę na ciasto. Całość schładzamy min 2 godz. w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować