Nerki w sosie chrzanowym

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dobrze przyrządzone wieprzowe nerki smakują wspaniale.

Składniki:

  • ● 5-6 nerek wieprzowych
    ● 2 marchewki
    ● seler
    ● pietruszka
    ● 3 łyżeczki startego chrzanu
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● 1/2 łyżki mąki
    ● 3 łyżki śmietany
    ● łyżeczka soku z cytryny
    ● sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos chrzanowy

Nerki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nerki myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy kanaliki. Obgotowujemy 3-krotnie, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy.
  • 2. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy do nerek. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • 3. Chrzan mieszamy z 1,5 szklanki wywaru z gotowania nerek. Dodajemy mąkę i mieszając, wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Wlewamy zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy cukrem, szczyptą białego pieprzu i sokiem z cytryny. Nerki kroimy w małe kawałki i wkładamy do sosu. Podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Cynaderki (nerki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować