Ciasto Nektarynka z kremem z mascarpone, białej czekolady i musem z nektarynek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Biszkopt migdałowy z kremem z mascarpone i białej czekolady, a to wszystko polane pysznym musem z nektarynek.

Składniki:

  • Na blaszkę 25X25 cm

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mielonych migdałów
    1 budyń waniliowy bez cukru
    4 łyżki cukru
    kilka kropel aromatu migdałowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na krem:
    250 g serka mascarpone
    200 g śmietany 30 %
    100 g białej czekolady
    3 łyżki cukru


    Na mus:
    6-7 nektarynek
    3 łyżki cukru
    5 płaskich łyżeczek żelatyny
    1/2 szkl. gorącej wody
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Do nasączenia
    1/2 szkl wody
    2 łyżki cukru
    kilka kropel aromatu migdałowego
    wiśnie kandyzowane do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto nektarynka z kremem z mascarpone, białej czekolady i musem z nektarynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać zmielone migdały, budyń, proszek do pieczenia i aromat. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 min. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a po przestygnięciu zmiksować ze smietana i serkiem.
  • 3. Nektarynki obrać, pokroić, a następnie rozdrobnić blenderem, dodać cukier i zagotować, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, a następnie bardzo dokładnie wymieszać z musem z nektarynek
  • 4. Z podanych składników przygotować poncz, którym nasączyć ciasto. Wyłożyć na biszkopt krem, a następnie tężejący mus nektarynkowy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort

To może cię zainteresować