mandarynkowo-szpinakowa sałatka

4.5 (163 ocen)

To szybka w przygotowaniu sałatka o delikatnym smaku, która cieszy nie tylko oko, ale i podniebienie. Doskonale nadaje się na lekką kolację lub lunch.

Składniki:

  • Składniki:
    • Spora garść szpinaku,
    • Spora garść listków sałaty zielonej,
    • 1 puszka mandarynek w syropie,
    • 180-200 g boczku wędzonego,
    • Łyżka słonecznika,
    • 3 łyżki orzechów włoskich,

    Dressing miodowo- pomarańczowy:
    • 1 łyżka miodu,
    • Sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
    • 4 łyżki oliwy z oliwek,
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Mandarynkowo-szpinakowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek dzielimy na plastry i rumienimy na patelni. Studzimy.
    Szpinak wraz z sałatką płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.
    Przekładamy do miski.
    Mandarynki odsączamy z syropu, dokładamy do szpinaku. Dodajemy wcześniej przygotowany boczek oraz orzechy. Całość delikatnie mieszamy.

    Oliwę łączymy w sokiem oraz miodem. Po dokładnym wymieszaniu polewamy nią sałatkę. Podajemy posypaną słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mandarynki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować