Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku

0 (0 ocen)

Wiele roślin w naszej kuchni to naturalne antybiotyki. Możemy je dostarczać organizmowi przez cały rok zwiększając w ten sposób jego odporność. Właściwości antybiotyczne ma na przykład czosnek i cebula

Składniki:



  • składniki:
    4 główki czosnku + 3 ząbki
    3 cebule
    1 cały por
    1 litr warzywnego bulionu
    100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    szczypta suszonego rozmarynu
    1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
    2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 %
    2 łyżki masła
    kawałek tartego parmezanu
    dowolna ilość razowych grzanek
    1 pęczek szczypiorku do dekoracji
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 główki czosnku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy.
  • 2. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy topione serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz kurkumą. Nalewamy zupę do misek, posypujemy tartym parmezanem, szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować