Naponczowany tort orzechowo - kawowy

0 (0 ocen)

idealny na urodziny, imieniny i różne jubileusze

Składniki:

  • biszkopt : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 6 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia

    masa : 250 g masła, 2 budynie waniliowe, 2 szklanki mleka, 3 żółtka, 4 łyżki cukru, szklanka zmielonych orzechów, 2 łyżki mielonej kawy

    poncz : 3/4 szklanki czarnej herbaty, 50 ml rumu

    dodatkowo : 150 g orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naponczowany tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Dodawać stopniowo przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Budynie ugotować na mleku. Do lekko ostudzonego budyniu dodać żółtka, wymieszać. W osobnym naczyniu masło utrzeć z cukrem. Dodać budynie. Utrzeć na jednolitą masę. Wyrobioną masę podzielić na dwie części. Do jednej wsypać zmielone orzechy, do drugiej kawę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Wymieszać składniki na poncz. Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części i każdą nasączyć ponczem. Jeden płat ciasta posmarować masą orzechową. Ułożyć drugi płat. Posmarować masą kawową, lekko docisnąć. Przykryć trzecim płatem. Udekorować orzechami.

Porady

użyć blaszki o średnicy 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować