Naponczowany tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Dodawać stopniowo przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Budynie ugotować na mleku. Do lekko ostudzonego budyniu dodać żółtka, wymieszać. W osobnym naczyniu masło utrzeć z cukrem. Dodać budynie. Utrzeć na jednolitą masę. Wyrobioną masę podzielić na dwie części. Do jednej wsypać zmielone orzechy, do drugiej kawę. Dokładnie wymieszać.
3.Wymieszać składniki na poncz. Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części i każdą nasączyć ponczem. Jeden płat ciasta posmarować masą orzechową. Ułożyć drugi płat. Posmarować masą kawową, lekko docisnąć. Przykryć trzecim płatem. Udekorować orzechami.
Komentarze