Napoleonka

0 (0 ocen)

Jedno z moich pierwszych ciast :) Proste i smaczne.

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    4 żółtka
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    kostka masła lub margaryny
    cukier waniliowy
    ok 20 sztuk ciasteczek be-be lub 2 paczki dużych krakersów
    masło do wysmarowania blaszki

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, masłem i szklanką cukru.
  • 2. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka, dobrze wymieszać. Gotować do czasu aż masa będzie gęsta.
  • 3. Dno blaszki, wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczkami, wylać gorący krem, a na wierzch ponownie ułożyć ciasteczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy