NAPOLEONKI

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Szybki sposób na ekstra ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki śmietany
    kostka margaryny
    KREM:
    litr mleka
    szklanka mąki
    szklanka cukru
    2 żółtka
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie tylko w jedna stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypywać ciasto mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec 2 jednakowe prostokątne placki Piec w 180 stopniach.
    KREM:
    Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmiksować żółtka, wsypać mąkę i cukier waniliowy wymieszać i przetrzeć przez sito. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięć posypać cukrem pudrem i pociąć na kwadraty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować