Napoleonki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak budyniu

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • składniki na blachę 30* 21 cm
    1 op.krakersy (solone )
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    1 szkl.cukru
    3op.cukru waniliowego
    1szkl.mąki
    4 żółtka
    cukier puder do posypania

Napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blaszce rozkładamy warstwę krakersów. Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy częścią mleka i mieszamy, dodajemy żółtka. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Kiedy mleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwile gotujemy. Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Porady

Napoleonki najlepiej smakują następnego dnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy