• Napoleonka z herbatników

    Dodane przez: malgoska

  • Mój 2,5 letni synek ją uwielbia

  • Składniki

    2 paczki herbatników
    kostka masła
    0.5l mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    czekolada gorzka starta na małych oczkach
    tortownica prostokątna

  • Sposób przygotowania

    1.

    W jednej szklance mleka rozdrobniamy mąke i jajka, druga szklanke mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

    2.

    Do gotującego sie mleka wlewamy rozmieszana mąke z jajkami i mlekiem, cały czas mieszając(na malutkim ogniu), do powstania masy budyniowej. Ugotowaną masę budyniową odstawiamy do przestudzenia po czym ucieramy razem z masłem na gładką masę kremową.

    3.

    Przystępujemy do końcowej fazy ciasta z herbatnikami. Dno formy wykładamy herbatnikami, na nie masę budyniową następnie znowu herbatniki. Na wierzchnią warstwę herbatników wylewamy pozostały krem. Wyrównujemy bardzo dokładnie i posypujemy starta czekolada. Całość wstawiamy do lodówki z celu schłodzenia i zmiękczenia się ciastek. Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, całoroczny deser -D
  • 0 komentarzy

Dodane przez: malgoska

malgoska 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-04T12:19:54+02:00

580 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »