Napoleonka na krakersach

4.98 (188 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Przepis od koleżanki z pracy, ciasto niedrogie i bardzo smaczne

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 op krakersów ( solone )
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    1 szkl cukru
    3 x cukier waniliowy
    1 szkl mąki
    4 żółtka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoleonka

Napoleonka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blaszce rozkładamy warstwę krakersów.
    Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy częścią mleka i mieszamy, dodajemy żółtka.
    Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
    Kiedy mleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwilę gotujemy.
    Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek.
    Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    ciasto na blaszkę 30x20
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować