Napoleonka .

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz.

Napoleonka jest przepyszna:) Rozpływa się w ustach. Warto ją czasem przygotować :)Kruchutkie ciasto, delikatny krem . :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka śmietany
    - szczypta soli
    Krem:
    - 1 litr mleka
    - 15 dag masła
    - 4 jaja
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek cukru
    - 2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonka . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy sól i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy ok. 2- 3 godziny. Rozwałkowujemy na blachy i pieczemy 2 placki w temp. 180 * C przez ok. 20 minut
  • 2. 2. Jaja ubijamy ze szklanką mleka i mąkami. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i margaryną. Masę jajeczną dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Placki przekładamy kremem. Dajemy do przestudzenia. Zimne kroimy.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować