1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy z osobna. Blaszkę o wymiarach 25/35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec trzy placki na lekko złoty kolor, po ok. 20 minut w temp. 190* C.
2.Masa:
Odlać jedną szklankę mleka, resztę postawić do zagotowania. Do mleka, które gotujemy dodać, masło i cukier.
Do odlanego mleka dodać żółtka i dwa budynie śmietankowe, mąkę, całość dobrze rozmieszać lekko mikserem. Tak przygotowaną mieszankę, wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstej masy budyniowej.
3.Przełożenie:
Na dno blaszki kładziemy jeden placek, zalewamy go dość grubo budyniem, następnie kolejny placek i powtarzamy czynność, kończymy masą budyniową, wierzch szybko posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Ciasto odstawiamy na całą noc, by placki zmiękły od masy, a masa dobrze ostygła.
Komentarze