Napoleonek

4.5 (169 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki (plus do podsypywania)
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    ½ kostki margaryny
    4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
    parę kropli zapachu rumowego

    Masa:
    2 litry mleka
    ½ kostki masła lub margaryny
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe (po 16 g)
    2 budynie śmietankowe (po ok. 65 g)
    2 ½ łyżki mąki pszennej

    Ponadto:
    100 g dobrych herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy z osobna. Blaszkę o wymiarach 25/35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec trzy placki na lekko złoty kolor, po ok. 20 minut w temp. 190* C.
  • 2. Masa:
    Odlać jedną szklankę mleka, resztę postawić do zagotowania. Do mleka, które gotujemy dodać, masło i cukier.
    Do odlanego mleka dodać żółtka i dwa budynie śmietankowe, mąkę, całość dobrze rozmieszać lekko mikserem. Tak przygotowaną mieszankę, wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstej masy budyniowej.



  • 3. Przełożenie:
    Na dno blaszki kładziemy jeden placek, zalewamy go dość grubo budyniem, następnie kolejny placek i powtarzamy czynność, kończymy masą budyniową, wierzch szybko posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
    Ciasto odstawiamy na całą noc, by placki zmiękły od masy, a masa dobrze ostygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować