Napój z czerwonej porzeczki z miodem

4.99 (192 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Zdrowa alternatywa dla gotowych soków w kartonach.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 200 g czerwonych porzeczek
    1 litr wody
    3-4 łyżki miodu
    kilka gałązek mięty
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Napój z czerwonej porzeczki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z miodem, zdejmujemy szumowiny. Wrzucamy umyte i odszypułkowane porzeczki. Po ok. 10 minutach rozgniatamy porzeczki np. tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do wystudzenia (można schłodzić w lodówce).
  • 2. Przed podaniem przecedzamy napój przez sitko, odciskając owoce. Rozlewamy do szklaneczek i do każdej wkładamy małą gałązkę mięty. W czasie upałów napój można podawać z kostkami lodu.

Porady

Miód można częściowo zastąpić cukrem. Jeśli napój jest mało słodki, dosładzamy go odrobiną cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować