• Nalewka żurawinowa

    Dodane przez: pik1702

  • Połączenie orzeźwiającego smaku świeżej żurawiny i głębokiego, dostojnego aromatu suszonych owoców

  • Składniki

    6 szklanek świeżych przemrożonych owoców (1kg)
    2 szklanki suszonej żurawiny
    1/2 l spirytusu
    1/2 l wódki
    2 szklanki cukru
    1 szklanka wody

  • Sposób przygotowania

    1.

    Świeże owoce (przemrożone przez 24 godziny w zamrażarce) mielimy, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.

    2.

    Zlewamy nalew, dolewamy wódkę. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Łączymy nalew z ciepłym syropem. Dodajemy suszoną żurawinę, odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w ciemne miejsce.

    3.

    Przesączamy przez płótno, przelewamy nalewkę do butelek.

  • Rady

    Najlepiej przygotować z dwóch porcji. Jedną odstawiamy do wiosny i cierpliwie czekamy. Drugą - bo nie sposób się oprzeć po spróbowaniu:-)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    konkurs_nalewki, nalewka z żurawin żurawinówka suszona żurawina
  • 1 komentarz
    • Konto nieaktywne
      2013-04-03T19:26:18+02:00 Konto nieaktywne
      piękny kolorek

Dodane przez: pik1702

pik1702 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-04-03T18:45:35+02:00

1176 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PPWS_06-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »