Nalewka z suszonych i świeżych śliwek

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Dość słodka i mocno aromatyczna nalewka z mieszanki śliwek świeżych i suszonych z delikatnie waniliowym akcentem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • suszone śliwki bez pestek - 100 g
    śliwki węgierki - 1 kg
    rodzynki - 50 g
    laska wanilii - 1 szt.
    cukier - 300 g
    wódka - 1litr
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Likiery

Nalewka z suszonych i świeżych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki węgierki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Rodzynki i śliwki suszone wypłucz gorącą wodą, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Rodzynki oraz śliwki suszone i węgierki przełóż do dużego słoja i zasyp je cukrem. Słój ustaw na słonecznym parapecie na jeden dzień, aby owoce puściły sok. Zalej owoce wódką, włóż przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii i odstaw słój na 5 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier.
  • Nalewka z suszonych i świeżych śliwek 2. Po upływie 5 tygodni przecedź nalewkę do czystego słoja, który następnie szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej ją do butelek, zakorkuj i odstaw na pół roku do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Śliwki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować