Nalewka z pigwy

4.5 (173 ocen)

Pyszna naleweczka z pigwy

Składniki:

  • spirytus -1 l
    pomarańcza -1 szt
    rum ciemny -100 ml
    woda -1 l
    cukier -350 g
    pigw -2 kg
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwy opłukać, osączyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  • 2. Przełożyć pigwy do rondla, zalać wodą, gotować pod przykryciem 50 minut.
  • 3. Z owoców pigwy odcisnąć sok przez gazę, podgrzać sok, rozpuścić w nim cukier.
  • 4. Syrop wymieszać z rumem, spirytusem, odstawić do lodówki na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem.
  • 5. Pokrojoną cienko skórkę i sok z pomarańczy dodać do nalewki, odstawić na 30 dni.
  • 6. Nalewkę przelać przez gazę i rozlać do butelek, odstawić na 5 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować