nalewka z owoców dzikiej róży

4.46 (155 ocen)

oj podrapał sobie ręce mąż jak zrywał owoce dzikiej róży w lesie

Składniki:

  • 1kg wydrelowanych owoców dzikiej róży,
    1 kg cukru,
    0,5 litra wódki,
    0,5 litra spirytusu.
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1kg wydrelowanych owoców dzikiej róży- najlepsze po pierwszych przymrozkach 1kg cukru kryształu 1 l alkoholu (po połowie wódki i spirytusu) zasyp oczyszczone owoce cukrem w wysokim szklanym szczelnym naczyniu np.wielkim słoju. odstawiamy no około 7 dni codziennie mieszając żeby pomóc rozpuścić się cukrowi. po tygodniu zlewamy sok a owoce przekładamy do garnka zalewamy 1 litrem wody i na bardzo małym ogniu podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. płyn zlewamy do wcześniej odlanego soku i gotujemy na wolnym ogniu 5-7 minut. studzimy. zimny płyn wlewamy do alkoholu. gotową nalewkę przelewamy do szklanych butelek , karafek. czasami wytrąca się drobny osad- wtedy delikatnie przelewamy do innej butelki nie wstrząsając a dodatkowo lejemy przez wielokrotnie złożoną gazę. pozostałe owoce dzikiej róży możemy zalać alkoholem i wykorzystać zimą do dekoracji ciast, albo zrobić z nich dżem różany. każdy wykorzystuje wg potrzeb.

Porady

nie zbieraj owoców przy drodze, najlepiej przy lesie lub dzikiej łące albo takie wyhodowane na działce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować