Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1kg wydrelowanych owoców dzikiej róży- najlepsze po pierwszych przymrozkach 1kg cukru kryształu 1 l alkoholu (po połowie wódki i spirytusu) zasyp oczyszczone owoce cukrem w wysokim szklanym szczelnym naczyniu np.wielkim słoju. odstawiamy no około 7 dni codziennie mieszając żeby pomóc rozpuścić się cukrowi. po tygodniu zlewamy sok a owoce przekładamy do garnka zalewamy 1 litrem wody i na bardzo małym ogniu podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. płyn zlewamy do wcześniej odlanego soku i gotujemy na wolnym ogniu 5-7 minut. studzimy. zimny płyn wlewamy do alkoholu. gotową nalewkę przelewamy do szklanych butelek , karafek. czasami wytrąca się drobny osad- wtedy delikatnie przelewamy do innej butelki nie wstrząsając a dodatkowo lejemy przez wielokrotnie złożoną gazę. pozostałe owoce dzikiej róży możemy zalać alkoholem i wykorzystać zimą do dekoracji ciast, albo zrobić z nich dżem różany. każdy wykorzystuje wg potrzeb.
Porady
nie zbieraj owoców przy drodze, najlepiej przy lesie lub dzikiej łące albo takie wyhodowane na działce.
Komentarze