Nalewka ma pyszny smak i wspaniały kwiatowy aromat oraz bursztynowy kolor. Działa przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Dzika róża jest coraz częściej spotykana więc zachęcam do przygotowania nalewki jesienną porą.
Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach. jeśli zbierzemy je wcześniej to wkładamy je do zamrażarki na 2 dni. Po wyjęciu z lodówki róże myjemy i odcinamy jej końcówki pozostałe po kwiatach. Róże wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wódki (około 100ml) i spirytusu (około 50ml), alkohol wlewamy po to, aby nalewka nie sfermentowała. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuszczał.
2.Cukier zacznie się rozpuszczać pod koniec 2 tygodnia. Następnie dolewamy resztę alkoholu i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Również co jakiś czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce wyrzucamy. Nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Nalewkę przelewamy do butelki i odstawiamy na 2-3 miesiące. Oczywiście, im dłużej nalewka będzie stała tym będzie lepsza. Życzę smacznego :)
Komentarze