Nalewka z owoców dzikiej róży

4.02 (336 ocen)

Nalewka ma pyszny smak i wspaniały kwiatowy aromat oraz bursztynowy kolor. Działa przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Dzika róża jest coraz częściej spotykana więc zachęcam do przygotowania nalewki jesienną porą.

Składniki:


  • 1kg owoców dzikiej róży,
    1/2l wódki,
    1/4l spirytusu,
    1/2kg cukru

Wystaw ocenę:

4.02 (336 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalewka 1. Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach. jeśli zbierzemy je wcześniej to wkładamy je do zamrażarki na 2 dni. Po wyjęciu z lodówki róże myjemy i odcinamy jej końcówki pozostałe po kwiatach. Róże wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wódki (około 100ml) i spirytusu (około 50ml), alkohol wlewamy po to, aby nalewka nie sfermentowała. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuszczał.
  • Nalewka 2. Cukier zacznie się rozpuszczać pod koniec 2 tygodnia. Następnie dolewamy resztę alkoholu i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Również co jakiś czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce wyrzucamy. Nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Nalewkę przelewamy do butelki i odstawiamy na 2-3 miesiące. Oczywiście, im dłużej nalewka będzie stała tym będzie lepsza. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować