Nalewka z owoców dzikiej róży

4.5 (154 ocen)

Idealna nie tylko na zimowe wieczory

Składniki:

  • 1 kg. owoców dzikiej róży
    0.5 l. wódki
    0.25 l. spirytusu
    0.5 kg. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyj, osusz i dokładnie oczyść z zielonych części. Włóż je do słoja, zasyp cukrem i zostaw na 2 tygodnie w ciepłym miejscu, aby owoce puściły sok. Co 2-3 dni potrząsaj słojem.
  • 2. Po 14 dniach wlej spirytus i wódkę, zakręć słój i ponownie zostaw na 2 tygodnie. Potrząsaj słojem co kilka dni.
  • 3. Po upływie 14 dni przecedź i rozlej nalewkę do butelek. Postaw je w chłodnym i ciemny miejscu na 2 miesiące.

Porady

Najlepsze są owoce dzikiej róży zebrane po pierwszych przymrozkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować