Nalewka z owoców dzikiej róży

4.5 (154 ocen)

Idealna nie tylko na zimowe wieczory

Składniki:

  • 1 kg. owoców dzikiej róży
    0.5 l. wódki
    0.25 l. spirytusu
    0.5 kg. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyj, osusz i dokładnie oczyść z zielonych części. Włóż je do słoja, zasyp cukrem i zostaw na 2 tygodnie w ciepłym miejscu, aby owoce puściły sok. Co 2-3 dni potrząsaj słojem.
  • 2. Po 14 dniach wlej spirytus i wódkę, zakręć słój i ponownie zostaw na 2 tygodnie. Potrząsaj słojem co kilka dni.
  • 3. Po upływie 14 dni przecedź i rozlej nalewkę do butelek. Postaw je w chłodnym i ciemny miejscu na 2 miesiące.

Porady

Najlepsze są owoce dzikiej róży zebrane po pierwszych przymrozkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować