Nalewka z kukułek - Kukułczanka

4.47 (195 ocen)

  • 60 min

Gdy zimno dopadnie nasze ręce i stopy polecam odrobinę kremowego likieru z kukułek. P.S. Kieliszek likieru pocieszy nas również wtedy, gdy dopadnie nas jesienna chandra :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g kukułek,
    •0,5 l wódki,
    •1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (najlepiej w kartoniku)
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Nalewka z kukułek - kukułczanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukułki owijamy czystą ściereczką i rozbijamy na małe kawałki (np. tłuczkiem do mięsa lub można użyć blendera z funkcją kruszenia lodu). Pokruszone cukierki przekładamy do butelki lub dużego słoika i zalewamy wódką. Butelką/słoikiem mocno potrząsamy i odstawiamy na kilka dni, aż cukierki się rozpuszczą. Kilka razy w ciągu dnia należy energicznie potrząsnąć słoikiem/butelką. Gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mleko skondensowane, ponownie potrząsamy i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w zacienionym miejscu.

Porady

Kieliszki przed podaniem likieru można udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać mielonymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować