Nalewka z dyni z nutą pigwy

4.49 (178 ocen)

Lubię eksperymentować nowe smaki.

Składniki:

  • wódka
    dynia
    cukier
    pigwa
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z dyni z nutą pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w niewielkie kawałki, pigwę 1 lub 2 tarkować na tarce o grubych oczkach. Włożyć do słoika i wlać wódkę, tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć , postawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez bibułę. Przygotować syrop cukrowy z ½ kg cukru i szklanka wody. Zagotować. Wyszumować. Po wystudzeniu wlać do gęsiora na każde ½ litra nalewki 150 g syropu. Wymieszać. Rozlać do butelek i dobrze zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować