Nalewka pomarańczowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie pomarańczy;
Pomarańcze należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Następnie należy zrobić otwory w owocach , w które trzeba włożyć ziarna kawy.
Mieszanka do zalania:
Cukier należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu należy dodać spirytus i wymieszać.
Przygotowane pomarańcze należy włożyć do słoja i zalać przygotowaną mieszanką. Słój zakręcić dokładnie i odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Warto co parę dni, delikatnie wstrząsnąć słojem - by całość się zmieszała.
Po tym czasie należy wycisnąć sok z pomarańczy oraz przefiltrować całą nalewkę. Następnie nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do leżakowania przynajmniej na tydzień.
Porady
Im dłużej pomarańczówka leżakuje tym jest lepsza.
Kiedy nie mamy wystarczająco dużego słoja pomarańcze możemy pokroić na ćwiartki.
Komentarze