Nalewka pomarańczowo-kawowa

4.42 (182 ocen)

Idealna na święta i inne uroczystości. Świetnie sprawdza się w zimie -rozgrzewa i poprawia humor.

Składniki:

  • 6 pomarańczy
    ok.szklanka ziaren kawy
    1/2 kg cukru
    1/2 litra wody
    1/2 litra spirytusu
    słój , w którym zmieszczą się pomarańcze
Wystaw ocenę:

4.42 (182 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka pomarańczowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pomarańczy;
    Pomarańcze należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Następnie należy zrobić otwory w owocach , w które trzeba włożyć ziarna kawy.

    Mieszanka do zalania:
    Cukier należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu należy dodać spirytus i wymieszać.

    Przygotowane pomarańcze należy włożyć do słoja i zalać przygotowaną mieszanką. Słój zakręcić dokładnie i odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Warto co parę dni, delikatnie wstrząsnąć słojem - by całość się zmieszała.
    Po tym czasie należy wycisnąć sok z pomarańczy oraz przefiltrować całą nalewkę. Następnie nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do leżakowania przynajmniej na tydzień.

Porady

Im dłużej pomarańczówka leżakuje tym jest lepsza. Kiedy nie mamy wystarczająco dużego słoja pomarańcze możemy pokroić na ćwiartki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pomarańcze Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować