Nalewka pomarańczowo-kawowa

0 (0 ocen)

Jej smak i aromat jest idealny na długie zimowe wieczory, zwłaszcza kiedy za oknem leży śnieg i jest minusowa temperatura.

Składniki:

  • Potrzebne będą:
    -2-3 duże pomarańcze
    -kilkadziesiąt ziaren kawy (u nas było ok 30 na 1 pomarańczę)
    -35 dag cukru
    -0,5 l spirytusu
    -0,25 l wody
    -goździki

Nalewka pomarańczowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pomarańcze dokładnie umyć, ponacinać tak żeby w otworach zmieściły się całe ziarenka kawy i goździki. U nas na każdą pomarańczę weszło ok 30 ziaren , aby aromat nalewki był bardziej wyraźny dodatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania).
    Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem, słój szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na co najmniej 6 tygodni.
    Najlepiej co parę dni wstrząsnąć delikatnie słojem, tak żeby całość się zmieszała.
    Po 6 tygodniach , wyciskamy sok z pomarańczy i filtrujemy całą nalewkę (najlepiej do tego użyć nowiutką gazę). Po przefiltrowaniu zostawiamy ją jeszcze na parę tygodni do leżakowania , przyznam szczerze że im dłużej stoi tym jej smak jest coraz lepszy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy