Nalewka pigwowa

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - 1 kg owoców pigwy
    - 1 l spirytusu 45 %
    - 250 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka pigwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.
  • 2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.

    Do otrzymanego soku dodajemy spirytus oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

    Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy.

    Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)

    Życzę smacznego! :)

Porady

* raz w tygodniu możemy potrząsnąć butelkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować