Bardzo smaczna, delikatna w smaku, nalewka na mandarynkach. Pierwszy raz robiłem nalewkę na owocach mandarynek, robimy ją troszkę inaczej jak inne nalewki.
2376 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mandarynek
0,7 l alkoholu 60% zrobionego ze spirytusu
1 wytrawne białe wino
100 g cukru trzcinowego
5 cm kory cynamonowej
pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)
skórka z połowy cytryny bez albedo
skórki z 2 pomarańczy bez białego albedo
skórki z 3 mandarynek bez białego albedo
kawałek świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
Nalewka na mandarynkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ze skórek mandarynki, pokrojone w plasterki, pozbawione pestek wkładamy do słoja. Dodajemy korę cynamonu, skórki z 2 pomarańczy bez białego albedo, imbir, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo i skórki z 3 mandarynek bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego i cukier. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na tydzień. Codziennie słojem potrząsamy, by składniki dobrze się wymieszały.Podczas codziennego potrząsania i mieszania słojem cukier całkowicie się rozpuści. Po okresie tygodniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na 3 miesiące.
Komentarze