Nalewka na mandarynkach

4.5 (179 ocen)

  • 2376 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, delikatna w smaku, nalewka na mandarynkach. Pierwszy raz robiłem nalewkę na owocach mandarynek, robimy ją troszkę inaczej jak inne nalewki.

  • 2376 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mandarynek
    0,7 l alkoholu 60% zrobionego ze spirytusu
    1 wytrawne białe wino
    100 g cukru trzcinowego
    5 cm kory cynamonowej
    pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)
    skórka z połowy cytryny bez albedo
    skórki z 2 pomarańczy bez białego albedo
    skórki z 3 mandarynek bez białego albedo
    kawałek świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Nalewki

Nalewka na mandarynkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalana alkoholem. 1. Obrane ze skórek mandarynki, pokrojone w plasterki, pozbawione pestek wkładamy do słoja. Dodajemy korę cynamonu, skórki z 2 pomarańczy bez białego albedo, imbir, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo i skórki z 3 mandarynek bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego i cukier. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na tydzień. Codziennie słojem potrząsamy, by składniki dobrze się wymieszały.Podczas codziennego potrząsania i mieszania słojem cukier całkowicie się rozpuści. Po okresie tygodniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować