Nalewka malinowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezon na nalewki i przetwory czas zacząć :) ! Kocham domowe nalewki, malinowa jest moją ulubioną. Uwielbiam przysiąść w środku zimy z kieliszeczkiem domowego alkoholu. Nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze przypomina mi lato. Kocham tę porę roku za wysyp sezonowych owoców. Kocham zamykać lato w słoiku.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
    1/2 kg cukru
    1/2 l spirytusu
    1/2 l wódki
    1/2 szklanki ginu

Nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce delikatnie opłucz i osusz. Przełóż do dużego słoika, zasyp cukrem. Następnie zalej alkoholem. Odstaw na 3 miesiące. Przez ten czas co 2 -3 dni musisz potrząsać słoikiem, by cukier się dobrze rozpuścił.
    Przez pierwsze 3 miesiące nalewka powinna być wystawiona na działanie światła. Po przefiltrowaniu - nalewkę przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy