Nalewka jabłkowa

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    - 1 litr spirytusu
    - 1 kg dojrzałych jabłek
    - kilka pestek z jabłek
    - 1 litr wody
    - 40 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gąsiorka wlać 1 litr spirytusu. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki pozbawiając pestek i koszyczków nasiennych wrzucić do gąsiorka. Kilka pestek rozgnieść wrzucić do gąsiorka dobrze zamknąć. Pozostawić w ciepłym ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę filtrując przez bibułkę filtracyjna. W 1 litrze wody rozpuścić cukier zagotować i wyszumować - ostudzić. Połączyć z nalewką. Przefiltrować przez bibułkę. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na 6 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować