Nalewka gruszkowa

4.5 (151 ocen)

  • 15 min

Przygotowana teraz, będzie idealna na chłodne jesienne lub zimowe wieczory w miłym towarzystwie. Niesamowicie aromatyczna i mocno rozgrzewająca.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1,5 soczystych gruszek np. klapsów

    - laska wanilii

    - kora cynamonu

    - 3 goździki

    - 50 dag cukru

    - 1/2 litra wódki

    - 1/2 litra spirytusu

    - 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Nalewka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając 4-5 pestek), kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do słoja, dodajemy laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i pestki gruszki. Wlewamy wódkę, spirytus, szczelnie zamykamy i zostawiamy na miesiąc w ciepłym i jasnym miejscu. Po miesiącu zlewamy wytrawny sok, a gruszki zalewamy szklanką wrzątku i zasypujemy 2 szklankami cukru, odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie odcedzamy na gęstym sitku słodki syrop i łączymy go z wytrawnym sokiem, przelać do butelek, zakręcić. Ostawić jeszcze na miesiąc lub dłużej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować