Nalewka figowa - Figówka

4.45 (203 ocen)

  • 2 godz.

Owoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 750 g świeżych fig
    • 1 jabłko
    • 1 gruszka
    • 250 g cukru
    • 1 litr wódki
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka figowa - figówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka figowa 1. • Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym włożyć do szklanego słoja.
    • Zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce np w kuchni na kilka dni, potrząsając często słojem, aż cukier się rozpuści. U mnie to trwało 4 dni.
    • Dodać wódkę i odstawić na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając słojem.
    • Po tym czasie zlać nalew, przeciskając przez gazę, następnie przefiltrować używając filtrów do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy.
    • Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować