Owoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki.
2 godz.
Składniki:
• 750 g świeżych fig
• 1 jabłko
• 1 gruszka
• 250 g cukru
• 1 litr wódki
Nalewka figowa - figówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym włożyć do szklanego słoja.
• Zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce np w kuchni na kilka dni, potrząsając często słojem, aż cukier się rozpuści. U mnie to trwało 4 dni.
• Dodać wódkę i odstawić na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając słojem.
• Po tym czasie zlać nalew, przeciskając przez gazę, następnie przefiltrować używając filtrów do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy.
• Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na pół roku.
Komentarze